Sostojki za testo:
700g brasno
350 ml mlaka voda
1 kafeno lazice sol
Sostojki za preliv:
10 jajca
1/2 l mleko
1/2 l jogurt
3 kafeni lazicki sol
100 ml maslo
Se zamesuva sredno meko testo od sostojkite.Se deli testoto na 11 topcinja,od sekoe topce se suci kora i se potpekuva malku na plotna,kolku da se isusat korite.Dodeka e topla sekoja kora se previtkuva na pola i se stava vo krpa.10te kori se pravat na istiot nacin,se stavaat edna vrz druga vo krpata,a 11 kora se suci i ziva se stava najdolu vo podmackan pleh broj 32.
Korata treba da bide pogolema od plehot,kraevite da izleguvaat nadvorNastrana se matat ubavo jajcata,se dodavaat mlekoto,jogurtot i solta,se mesa se ubavo.Dolnata kora se poprskuva samo so maslo,se stava vrz nea edna potpecena kora,se poprskuva so maslo i mu se tura od prelivot.Korite mozat da se guzvaat ili da se iskinat i taka na sekoja kora se prska so maslo i se tura od prelivot.Najgore se poprskuva isto od prelivot i se zatvora so kraevite od najdolnata kora(nepecenata).Se pece na 200 C okolu 45 min.
Napomena: Dokolku sakate da pravite pomal ili pogolem mlecnik,kolicinata se menuva na kora sprema jajce t.e kolku kori,tolku jajca
Uzivajte vo ovoj starinski recept :)
Comments
Post a Comment